dimecres, 23 de maig del 2012

EL LLADRE DE MENJAR
Autors: Mar Virgili i Ramon Cabrera
Il·lustrador: Pere Virgili

Feia temps que no recomanava un llibre per practicar la lectura. Jo trobo que hi ha una franja d'edat on la destresa en la lectura demana un text senzill perquè prou feina tenim amb saber llegir una paraula darrera una altra com perquè s'hi afegeixi una  història amb un argument difícil. Però, llavors, la majoria de llibres que ens cauen a les mans no tenen cap interès. Les seves històries són tan i tan planes que és com llegir per llegir. I passa allò de pensar que quin rotllo això de llegir, buff!

És per això que quan em cau a les mans un llibre pensat per a primers lectors i que manté un bon equilibri entre la dificultat de les paraules, diguem-ne "formal", i l'interès de la història que explica, no vull deixar de recomanar-lo. I aquest n'és un.

Un misteri entre olles i fogons que cal descobrir si volen mantenir el restaurant obert. Diversos personatges i punts de vista molt diferents, potser el problema és que no s'hi han fixat bé amb les pistes...sort d'en Pau, el narrador de la història.

El lladre de menjar és una senzilla i petita novel·la policíaca amb què tots els nens i nenes que fa poc que han après a llegir gaudiran i els farà venir ganes d'aprendre a llegir millor per poder llegir més històries com aquesta.






Autor i il·lustrador: DAV PILKEY

Tots els nens i nenes coneixen, a hores d'ara, els llibres de la mítica sèrie blava del Vaixell de Vapor del Capità Calçotets, aquell personatge com una mena de Súperman amb uns calçotets d'allò més clàssic per fora del vestit especial (de fet, com el mateix Superman però sense tant de disseny).

Doncs ara no ens podem perdre aquest nou llibre del mateix autor perquè, a més a més de ser tan o més esbojarrat, és en format còmic. Què més es pot demanar?

Aquí un deixo l'enllaç a la seva web, visiteu-la perquè hi ha jocs i, de passada, practicareu el vostre anglès

Als més grans us diré que no us el perdeu tampoc, que el llegiu amb el vostres joves. A mi em recorda una mica els treballs de Juanjo Sáez, però en una versió infantil (i sense paraulotes).



Autor i il·lustrador: Hervé Tullet

Un llibre, sí, un llibre. Segur?
S'ha de tenir a les mans aquest llibre per entendre 
el que us diré ara: es mou.
Un nou concepte per a un llibre, en principi, tradicional: amb una mica de text, en paper couché, amb unes il·lustracions  que l'acompanyen, modernes, però que no deixen de ser fetes amb pinzell i pintura, el mètode més clàssic...
I, malgrat tot, innovador. 
Si segueixes al peu de la lletra les instruccions de cada pàgina, t'asseguro que es mou i el millor és que ho fa sense piles ni despesa d'energia :)
Com? 
Ho descobriràs quan el tinguis a les mans. És divertidíssim!

Aquí us deixo un enllaç a la web de l'autor,
 visiteu-la perquè hi ha moltes idees interessants que posaran llum i color a la vostra vida. Jo ja ho he fet.




BLANCANIEVES
Autors: germans Grimm
Il·lustrador: Iban Barrenetxea


Més versions d'un clàssic. 

Blancaneus, la noia més guapa del regne, aquesta vegada en format de novel·la (o potser caldria dir conte) gràfica.

El text és íntegre, no es tracta, doncs, d'una adaptació però amb aquesta edició pren una personalitat actual i moderna.

Clicant AQUÍ podreu veure un vídeo relacionat amb aquest llibre i us adonareu que no podeu passar sense tenir-lo a les mans. Qui necessita la versió de Disney si pot gaudir d'aquesta petita meravella que cap a la butxaca?

Si voleu conèixer més coses d'aquest il·lustrador cliqueu AQUÍ i anireu a parar al seu blog personal.
Adaptació del conte dels germans Grimm
Il·lustrador: Mayalen Goust

Un altre clàssic, la nostra estimada Blancaneu. 
El text és una adaptació del clàssic que el fa entenedor per a nens i nenes ben joves.
Les il·lustracions no són gens clàssiques, però. A  mi m'agraden perquè tenen un aire japonès. 
PETER PAN Y WENDY
Edición del Centenario
Autor: J.M. Barrie
Il·lustrador: Robert Ingpen
Aquest llibre que us recomano avui NO és nou, ja ho sabeu tots que Peter Pan i Wendy és un clàssic; el meu clàssic preferit. Ni tan sols és nova l'edició. Per cert, és una edició esplèndida, molt ben enquadernada(amb una olor de llibre realment bo, ja sabeu que jo tinc un nas molt fiable en aquests temes :), i amb unes il·lustracions que són una obra d'art.

Aquí us poso un vídeo amb il·lustracions recents d'aquest artista consagrat, Robert Ingpen, perquè us feu una petita idea de què guarda aquest llibre que us recomano:


Quant aquesta edició del conte de Peter Pan, no vull descuidar-me de dir-vos que en aquest cas val molt la pena llegir el Pròleg a càrrec d'un parent de l'autor, Barrie, ja que explica uns detalls de la seva biografia molt interessants. I, per què "Edició del Centenari"?, doncs perquè és una edició commemorativa del 100 aniversari de la primera representació teatral del conte.

Com he dit al començament, NO és un llibre nou, ja fa uns anys que va sortir al mercat però he decidit recomanar-vos-el avui que faré un programa de la ràdio sense la Cristina Pitarque, la locutora que m'ha acompanyat des de l'inici d'aquest bloc. Per no allargar-me diré que és una de les afectades de les retallades salvatges que l'Ajuntament de Badalona està fent especialment en tot allò que fa referència a cultura i a joventut. La Cristina i jo compartim la passió per en Peter, l'etern adolescent, i li dedico aquesta recomanació d'avui. Un petó, Cristina i a volar, a volar...!